Leuker kunnen we het wél maken

Weblog

De loonaangifteketen – een samenwerkingsverband tussen UWV, de Belastingdienst en het CBS – is genomineerd voor een prestigieuze, internationale prijs op het gebied van samenwerking. Eind februari wordt bekend wie wint. Maar wat is dat nou precies, die loonaangifteketen? Diantha Croese, Ketenmanager loonaangifteketen, legt het uit.

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten: het is voorjaar. En dus viel deze week de blauwe envelop met een uitnodiging voor de aangifte inkomstenbelasting weer op mijn deurmat, net als bij miljoenen andere Nederlanders. Uren zoeken naar de juiste jaaropgaven, getallen ontcijferen, de juiste velden invullen. Vroeger bezorgde de aangifte inkomstenbelasting mij grijze haren. En met mij vele anderen. Het was een hele opgave om de aangifte op tijd en juist in te dienen. Gelukkig is dat sinds 2009 verleden tijd. De aangifte is vooraf al ingevuld en dat betekent dat ik alleen nog maar hoef te controleren of de gegevens kloppen.

20 miljard gegevens

Hoe kan het dat mijn gegevens vooraf zijn ingevuld? Dat is te danken aan de loonaangifteketen: een samenwerkingsverband tussen de Belastingdienst, UWV en het CBS. Werkgevers, pensioenfondsen en uitkeringsinstanties zijn inhoudingsplichtig en leveren elke maand de gegevens van hun werknemers of uitkeringsgerechtigden aan de Belastingdienst. We hebben het dan jaarlijks over zo’n 20 miljard gegevens, die betrekking hebben op ongeveer 12 miljoen burgers. De Belastingdienst gebruikt die gegevens voor het innen van de loonheffing en premies.

14 loonstroken: verleden tijd

Vervolgens worden de gegevens doorgestuurd naar UWV, die ze opneemt in de Polisadministratie. UWV gebruikt de gegevens om het recht op en de hoogte van de uitkeringen vast te stellen. Ook voor de inkomstenverrekening maakt UWV gebruik van de gegevens in de Polisadministratie. Vroeger moest je bij de aanvraag van een WW-uitkering 14 loonstroken overleggen. Een hele klus! Nu is dat echt niet meer nodig. Wat bekend is, wordt al ingevuld en hoef je alleen nog maar te controleren.

Nog een stapje verder

UWV levert de gegevens vervolgens aan ongeveer 1100 andere afnemers. Dit gebeurt pas nadat is getoetst of de gegevens daadwerkelijk verstrekt mogen worden aan een bepaalde afnemer – in verband met de privacy. Heb je ooit een baan gehad in de horeca? Jouw pensioenfonds Horeca & Catering gebruikt de gegevens uit de keten om de pensioenpremie te berekenen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst neemt gegevens af voor de beoordeling van verblijfsvergunningen. En de gemeentelijke sociale diensten gebruiken de gegevens voor het vaststellen van bijstandsuitkeringen of het verstrekken van de Stadspas.

Sneller een huis

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen, want inmiddels zijn ook de eerste samenwerkingen met private partijen gestart. Een mooi voorbeeld is de pilot ‘HANDIG!’. Als je hieraan deelneemt, kun je voor de aanvraag van je hypotheek via Mijn UWV een gewaarmerkte kopie van je loongegevens in de Polisadministratie downloaden. Deze overhandig je zelf aan je hypotheekverstrekker, zodat de werkgever geen verklaring meer hoeft in te vullen Dat scheelt veel fouten en zorgt voor een enorme versnelling van het proces. Je weet dus sneller waar je aan toe bent.

Uniek

Dankzij de loonaangifteketen hoef je dus niet steeds opnieuw je gegevens aan overheidsorganisaties te verstrekken. Dat scheelt tijd, maar ook geld. Door deze werkwijze zijn er namelijk minder administratieve lasten en worden uitvoeringskosten – die betaald worden met belastinggeld – lager.

Het is bijzonder dat drie overheidspartijen zo intensief samenwerken en daar ook steeds meer andere partijen bij betrekken. Dat valt op, zelfs in het buitenland. De loonaangifteketen is genomineerd voor een internationale award op het gebied van samenwerking. Eind februari ga ik naar San Diego en uiteraard hoop ik de award mee te mogen nemen naar Nederland. Maar vooral hoop ik daar inzichten op te doen die we kunnen gebruiken om nog meer zaken voor Nederlanders makkelijker én leuker te maken.

Wil je op hoogte blijven van de loonaangifteketen en volgen of de loonaangifteketen wint in San Diego? Volg ons op LinkedIn.