Versnelde loonaangifte: een mooi staaltje ketensamenwerking in de breedste zin

Weblog

Mensen met een WW-uitkering geven sinds 1 juli 2015 maandelijks op of en hoeveel zij hebben verdiend. Deze informatie wordt gebruikt om de hoogte van de WW-uitkering vast te stellen. Werkgevers kunnen hun werknemers daarbij helpen door de loonaangifte zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst, het liefst direct met of zo kort mogelijk na het verstrekken van de loonstroken aan de werknemers.

De gegevens die de werkgever aanlevert worden via de loonaangifteketen opgenomen in de Polisadministratie. UWV gebruikt die gegevens om de inkomstenopgaveformulieren voor in te vullen. Uitkeringsgerechtigden hoeven de gegevens dan alleen nog te controleren en akkoord te geven. Over de inhoud van dit proces is veel informatie te vinden op deze site .

Pilot sneller aangeven: met kleine inspanning naar kwaliteitstoename

Vorig jaar is er een pilot uitgevoerd om te kijken of werkgevers bereid zijn om hun loonaangifte sneller in te sturen en welke effecten dat heeft op de kwaliteit van de gegevens. Vaak bleek het mogelijk om met een kleine inspanning een versnelling te realiseren terwijl de kwaliteit ook nog eens toenam. Daarom werd besloten om werkgevers te benaderen om op vrijwillige basis mee te werken aan het versneld indienen van hun loonaangifte.

In dit laatste kwartaal van 2016 worden vele communicatieactiviteiten ontplooid om werkgevers bewust te maken van het gemak voor hun werknemers en ze te verleiden ook daadwerkelijk een versnelling aan te brengen. Dit gebeurt door presentaties op congressen en conferenties (intermediairdagen, werkgeversdagen, het congres van de softwareontwikkelaars), maar ook door diverse nieuwsberichten op de fora voor fiscale dienstverleners en salarisadministrateurs, artikelen in UWV magazines, door berichten via brancheorganisaties en artikelen in vakbladen.

Ik vind het mooi om te zien dat we ook gebruik maken van andere vormen van media. Zo kunt u een filmpje bekijken over het hoe en waarom van de versnelde loonaangifte en twitteren de Belastingdienst en UWV hierover. Het feit dat de loonaangifteketen hier in de meest brede zin samenwerkt, stemt mij trots. Ik merk dat ik blij verrast ben als ik lees dat Marco Bastian, voorzitter van de NBBU (brancheorganisatie van professionele intermediairs op de arbeidsmarkt), zijn leden oproept om sneller aangifte te doen omdat zij zo hun werknemers kunnen helpen.

Goed werkgeverschap: direct aangifte doen

Een ander voorbeeld wordt binnenkort gepubliceerd in de nieuwsbrief van VNO/NCW. Robèr Vermeulen, hoofd salarisadministratie bij Sligro Food Group, is daarin aan het woord. Sligro betaalt op de 25e de salarissen uit en doet de volgende dag direct loonaangifte. Volgens Robèr een vorm van goed werkgeverschap. Een derde voorbeeld, ook uit de nieuwsbrief van VNO/NCW, is Brigitta van den Berg van Zorginstelling Sherpa. Sherpa is met een kleine aanpassing in staat om de loonaangifte een maand sneller in te sturen. Niet alleen fijn voor de medewerkers, maar ook voor de werkgever die daardoor minder vragen krijgt.

Gemeenschappelijk belang zorgt dat we samen verbeteren

Het is mooi om te zien dat het onderkennen van een gemeenschappelijk belang helpt om samen dingen te verbeteren. Dat is fijn voor de betrokken medewerkers, inhoudingsplichtigen en de afnemers van gegevens van UWV. Bijkomstig voordeel is dat ook andere afnemers op deze wijze meer actuele gegevens krijgen. Ik hoop dan ook dat veel inhoudingsplichtigen de moeite nemen om sneller hun aangifte in te dienen en dat we in het eerste kwartaal van 2017 echt kunnen vaststellen dat de versnelling is ingezet. Dat zou mooi nieuws zijn voor de BV Nederland.