WW uitkering in combinatie met inkomen

Situatie 1: burger ontvangt WW uitkering in combinatie met inkomen

Wilma van Woerden (52) woont samen met haar twee kinderen Loes (16), Lex (14) en hondje Max in een tussenwoning van € 650 per maand. Zij werkte in de zorg, maar is drie jaar geleden ontslagen en heeft dus recht op WW. Zij is niet officieel gescheiden, maar haar man laat al twee jaar niets meer van zich horen en is niet te traceren. Groot verdriet voor Wilma en haar kinderen, maar het levert ook veel financiële spanningen op.

Gelukkig vindt Wilma afleiding in haar bijbaan. Zij voelt zich trots dat ze zelf kan verdienen naast haar WW uitkering. Iedere maand voert zij haar inkomsten handmatig in op Mijn UWV.nl. Haar werkgever dient haar loonaangifte conform de wettelijke termijn in, dus niet vóór de eerste dag van de volgende kalendermaand. Wilma neemt de gegevens van haar loonstrook over, maar ook al heeft ze de loonstrook bij de hand, ze vindt het wel ingewikkeld om de gegevens goed in te voeren en ze hoopt maar dat ze het goed doet.

Situatie 2: burger ontvangt WW uitkering in combinatie met inkomen

Marion Jansen de buurvrouw van Wilma van Woerden, was een collega van Wilma en werd ook ontslagen drie jaar geleden. Zij heeft ook recht op WW. Zij heeft werk kunnen vinden voor 20 uur per maand. Omdat haar werkgever gehoor heeft gegeven aan het verzoek om de loonaangifte versneld aan te leveren, ziet zij iedere maand bij het inloggen op Mijn UWV.nl dat er al een inkomstenformulier klaar staat. Dat scheelt! Zij controleert nog even snel of haar werkgever en de ingevoerde uren en inkomsten kloppen en verzendt het vooraf ingevulde inkomstenformulier dan.

Nooit krijgt zij achteraf vervelende correcties, omdat zij teveel WW uitgekeerd heeft gekregen. Zij weet dat haar buurvrouw daar regelmatig wel mee heeft te maken en ziet wat dat voor financiële stress oplevert als er weer wordt gekort.