Toeslagen

Burger ontvangt toeslagen van Belastingdienst

Een vrouw van 42 woont samen met haar twee kinderen van 6 en 5 in een huurflat van € 719 per maand. Haar inkomen is € 28.000. Beide kinderen gaan drie dagen per week naar de naschoolse kinderopvang. Ook tijdens vakanties. Wat de flat betreft: er was helaas geen andere huisvesting mogelijk, maar gelukkig heeft de vrouw recht op huurtoeslag (€ 201 per maand, € 2.413 per jaar) bij wat zij nu als alleenstaande aanvrager verdient. Zij zit namelijk net onder de huurgrens van € 720,42.

Haar werkgever vraagt de vrouw wat extra te komen werken. Natuurlijk, dat doet zij graag voor hem en zelf vindt ze het fijn om wat meer te kunnen verdienen. De kinderen groeien hard en eten flink en ze hebben nieuwe kleding nodig. Bovendien willen ze allebei graag op voetbal, zijn hun fietsen aan vervanging toe en willen ze ook graag een mobieltje, net als hun vriendjes. 

Helaas komt de vrouw met de extra uren aan een inkomen van € 31.000. en dat heeft gevolgen voor de huurtoeslag en zorgtoeslag. Maar daar komt ze pas een hele tijd later achter als ze een brief van de Belastingdienst ontvangt. Zij moet € 2.413 (12 x € 201 euro) aan ontvangen huurtoeslag terugbetalen. Ze schrikt en heeft geen idee hoe zij dit moet opbrengen. Bovendien moet zij ook nog zorgtoeslag (€ 235) terugbetalen. Het maakt haar verdrietig en ook opstandig: verdiende ze maar heel veel meer, dan was ze tenminste niet afhankelijk van al die toeslagen.