Toekomstverkenningen

Weblog

De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Denk aan de globalisering, de veranderende en meer flexibele arbeidsmarkt, de digitalisering en individualisering en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat besef was voor mij aanleiding om een toekomstverkenning rond de loonaangifteketen te initiëren. Door grootschalige aanpassingen de laatste jaren te voorkomen hebben we inmiddels een aantal jaren een stabiele keten. Veranderingen zouden immers de stabiliteit in gevaar kunnen brengen. Maar voor de toekomst zijn verdere optimalisaties niet genoeg. Natuurlijk is de continuïteit onze hoogste prioriteit, maar we kunnen niet stil blijven staan. We missen dan de aansluiting bij nieuwe ontwikkelingen en zullen op termijn niet meer de toegevoegde waarde hebben die we nu wel hebben.

Hollen en stilstaan

Het maken van een toekomstverkenning is een uitdaging op zich. Het lijkt wel of de hele wereld nu op dit moment bezig is om zich te oriënteren op de toekomst. In gesprekken met mijn omgeving merk ik dat alle panelen schuiven en dat het lastig is om daar een beeld voor de toekomst uit te halen. Ik zie soms tegengestelde bewegingen, die lastig met elkaar te rijmen zijn. En net als je denkt dat een bepaalde ontwikkeling niet zo'n vaart loopt, worden er ineens grote stappen gezet.

Tijd voor verandering

Inmiddels heb ik meerdere brainstormsessies achter de rug. Eerst met de medewerkers van het ketenbureau, daarna met een aantal wetenschappers en vervolgens met de lijnmanagers van de keten. In september hebben we onze beelden gedeeld met een groot gezelschap in- en externen tijdens de najaarsconferentie van de Loonaangifteketen.

De beelden die we schetsten waren herkenbaar en werden aangevuld. Het enthousiasme om inbreng te leveren was enorm. Het gezamenlijke besef dat het tijd is om na te denken over fundamentele veranderingen was voelbaar. Onderwerpen die daarbij aan de orde kwamen zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het gebied van arbeid en sociale zekerheid en de vraag of de huidige organisatie van de keten nog wel aansluit op wat de omgeving van ons vraagt.

De ideeën over waar we in eerste instantie op zouden moeten focussen zijn redelijk  eensluidend. De flexibilisering van het inkomensbegrip en het slimmer omgaan met informatie en kwaliteit zijn belangrijke onderwerpen. Er is nog verdieping nodig alvorens we op bestuurlijk niveau keuzes kunnen maken, maar we zijn op weg.

Reis naar de toekomst

Ik heb al vaak meegemaakt dat het enthousiasme op een conferentie groot is, maar dat iedereen daarna over gaat tot de orde van alledag. Deze keer is het anders. Al na een week is er een vervolgbijeenkomst geregeld op vrijdagmiddag en de animo om te komen is groot. Dat geeft moed om op de ingeslagen weg door te gaan en samen met onze omgeving de toekomstverkenning verder vorm te geven.

Via de site www.loonaangifteketen.nl communiceren we regelmatig over onze reis naar de toekomst op inhoud en de voortgang. We nodigen u van harte uit om dit te volgen, inbreng te leveren en samen met ons te bouwen aan de toekomst van de loonaangifteketen.

Diantha Croese