Ontmoetingen

Weblog

Contacten leggen we vaak telefonisch, via social media en door het versturen van e-mails. Handig en effectief, maar toch... De contacten die je echt bijblijven zijn toch vaak persoonlijke ontmoetingen. Ontmoetingen waarbij je je gesprekspartner kunt zien, zijn enthousiasme en passie kunt voelen. Die echte ontmoetingen geven dikwijls heel veel energie en stimuleren mij om extra mijn best te doen om ze een zinvol vervolg te geven.

Delen van expertise

Vanuit de loonaangifteketen worden we regelmatig benaderd door partijen die met ons eens willen praten over ketensamenwerking. We delen onze expertise op het gebied van ketensamenwerking met andere partijen in het publieke domein, maar ook daarbuiten. De afgelopen tijd zijn er een aantal ontmoetingen geweest waar wij onze ervaringen met de loonaangifteketen hebben gedeeld.

Vertrouwen, transparantie en dialoog

Zo had ik bijvoorbeeld met de auteurs van het NORA katern 'Ketens de baas' een tweetal ontmoetingen met procesmanagers van ABN AMRO. We hebben elkaar verteld hoe de keten waarin wij participeren werkt. Bij de ontwikkeling van de loonaangifteketen is veel energie besteed aan de inhoud en de procedures, maar ook aan de cultuur en de relatie. Het belang van vertrouwen, transparantie en de tijd nemen voor dialoog zijn uitgebreid besproken. De inzichten worden enthousiast opgezogen en van alle kanten bekeken om na te gaan of men er iets mee kan in de eigen keten.

Omgaan met dilemma's

Op de dag voor de Grand Départ van de Tour de France vanuit Utrecht had ik met Peter Middelkamp een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Rabobank. Op de Croeselaan in Utrecht was het al een drukte van belang. De dynamiek was voelbaar. Dat gold zeker ook voor de bijeenkomst. Vele vragen over lijn- en ketensturing en de rol en positie van het Ketenbureau. Het is fijn om met concrete voorbeelden te kunnen duiden hoe wij met dilemma's op dit vlak zijn omgegaan. Dat we op een snikhete vrijdagmiddag om 17.00 uur de sessie pas afsluiten zegt genoeg over de oprechte interesse in elkaars inzichten.

Macht speelt een belangrijke rol

In juli hadden we ook nog een ontmoeting met de top van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daar denkt men na over ketensamenwerking in de strafrechtketen. Al in het voorstelrondje wordt ons duidelijk dat in deze omgeving macht een belangrijke rol speelt. Dat daar in de samenwerking om de processen goed in te richten geen sprake van hoeft te zijn was een echte eyeopener. José Lazeroms was aanwezig om vanuit haar bestuurlijke ervaring onze werkelijkheid te spiegelen. Dat er in onze keten niet gedacht wordt in termen van bazen maar dat we elkaar echt zien als collega's die samen werken aan een gemeenschappelijk belang en die vanuit de opgebouwde relatie iets voor elkaar over hebben. Dat onderwerpen als kosten van de ketensamenwerking eigenlijk nooit onderwerp van gesprek zijn op het bestuurlijke niveau vindt men bijna onvoorstelbaar. Ook de onafhankelijke positie van het Ketenbureau is voor anderen heel bijzonder.

Bijna 10 jaar ervaring

Tijdens de presentaties kunnen we inmiddels putten uit bijna 10 jaar ervaring en merk ik dat onze voorbeelden herkend worden en dat gesprekspartners vooral verrast zijn over de tijd die wij besteden aan de relatie en de cultuur. In elk van deze ontmoetingen wordt er wel iets gezegd of getoond, waardoor je geattendeerd wordt op zaken die in onze keten nog niet aan de orde zijn geweest of waar we nog nooit over hebben nagedacht. Zo kunnen we gebruik maken van elkaars expertise en leren we allemaal.

Nieuwe inzichten opdoen en verder verbeteren

Wat me echter bovenal bij blijft is hoe trots we mogen zijn op de bereikte inzichten en resultaten van de loonaangifteketen. Door de dialoog met onze omgeving aan te gaan kunnen we nieuwe inzichten opdoen en nog verder verbeteren. Ik wens ons nog heel veel betekenisvolle ontmoetingen toe.

Diantha Croese