Afscheid van de loonaangifteketen

Weblog

Twee weken geleden stelde Diantha Croese zich voor als nieuwe ketenmanager van de loonaangifteketen. Afgelopen week was mijn officiële afscheid van de aorta van de BV Nederland. Ruim vier jaar mocht ik, wat ik zelf wel eens genoemd heb als regisseur zonder macht, de ontwikkelingen in de loonaangifteketen "sturen". Ik heb dat met bijzonder veel plezier gedaan; niet macht, maar kracht door samenwerking, de initiator van ontwikkelingen laten zijn: "Een eend/tje plus een eend/tje zijn meer dan twee eend/tjes zeker als die eend/tjes van elkaar houden".

Samenwerken

In mijn afscheidstoespraak heb ik bijzondere aandacht gevraagd voor die samenwerking. In een duurzame keten is het niet zoiets van "ach samenwerken dat doen we toch gewoon". Nee zoals in "Ketens de baas" voortreffelijk is beschreven, is echt samenwerken een soft skill die we vaak moeilijker beheersen, waarmee we het vaak "harder" in de beheersing hebben, dan bij hard skills het geval is. Ik heb het als een van de grootste opgaves gezien. Samenwerken met en tussen UWV, de Belastingdienst en het CBS (en met en tussen de respectievelijke departementen). Samenwerken met inhoudingsplichtigen, softwareontwikkelaars, salarisadministrateurs en fiscale dienstverleners. Samenwerken met alle afnemers van gegevens, die deze gebruiken voor vaak geheel verschillende bedrijfsprocessen. Samenwerken zowel op het terrein van beleid en wetgeving alsook op dat van uitvoering. Samenwerken met een groot inlevingsvermogen, een grote transparantie naar en vertrouwen in elkaar, het (willen) zien van elkaars kansen en mogelijkheden, maar ook van elkaars problemen en onmogelijkheden en er iets mee doen ............. Soms ook gewoon iets voor de ander doen en er niets voor terugkrijgen. Dat kan alleen als er sprake is van menselijke chemie.

Ik ben trots op die samenwerking in de loonaangifteketen, op de ervaren verbinding. Ik dank iedereen die daar een bijdrage aan geleverd heeft uit de grond van mijn hart.

Wensen voor de toekomst

Ik hoop dat de komende jaren de duurzaamheid van de loonaangifteketen bestendigd blijft. Dat er gewerkt kan worden aan de broodnodige vereenvoudiging op fiscaal en sociaalverzekeringstechnisch terrein, ook en vooral in samenhang met elkaar. Dat de afnemers zich, in gezamenlijkheid, als krachtige partner in de loonaanaangifteketen settelen ( uiteindelijk doen we het voor de burgers, die door de afnemers "bediend" worden). Dat aan de voorkant van de loonaangifteketen de samenwerking met de softwareontwikkelaars op minstens hetzelfde hoge peil zal blijven, de salarisadministrateurs daarnaartoe groeien en de fiscale dienstverleners (en nieuwe spelers op de markt) samen met hen en met de keteneigenaren ervoor zorgdragen dat gegevenskwaliteit als een primair doel zich verder gaat ontwikkelen. Dat we, waar nog noodzakelijk, een transitie bewerkstelligen van vooral probleemgedreven naar kansgedreven ambitie, een gedeelde ambitie voor een betekenisvol proces. BLAU, de verkorting van de aangiftetermijn en de aansluiting van de pensioenfondsen op de loonaangifteketen zijn concrete uitdagingen voor de nabije toekomst. En dat alles met in het achterhoofd waar we het allemaal voor doen: administratieve lastenverlichting, vermindering van de uitvoeringskosten en gemak voor de burger.

Tot slot

Ik wens Diantha heel veel succes als nieuwe ketenmanager, maar ook veel fun in wat ik wel eens genoemd heb "een speeltuin voor volwassenen".

Ik dank iedereen nogmaals voor zijn of haar betrokkenheid , het ga jullie en de loonaangifteketen goed, het is immers vooral mensenwerk.

Mart Driessen