Loonaangifte is cruciaal in de CBS-keuken

Mede-eigenaar én afnemer, dat is de rol en positie van het CBS in de loonaangifteketen. Tot 2006 enquêteerde het statistiekbureau nog bedrijven en instellingen om met de resultaten statistieken te maken over de arbeidsmarkt. Vaak maakte het CBS daarbij al gebruik van de loonadministraties van bedrijven. Het zelf verzamelen van gegevens is nu in de meeste gevallen niet meer nodig. Het CBS kan de data uit de loonaangiftes van bedrijven en instellingen namelijk bijna geheel automatisch verwerken tot belangrijke cijfers over de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoe dit in zijn werk gaat blijkt uit een blik in de CBS-keuken.

Beeld: ©Loonaangifteketen

Van Polisadministratie naar betrouwbare cijfers over de arbeidsmarkt

Via een beveiligde digitale route ontvangt het CBS wekelijks miljoenen records uit de Polisadministratie van UWV. In de Polisadministratie worden alle loonaangiftegegevens verzameld. Deze records zijn voor het CBS ruw basismateriaal dat moet worden opgeschoond en gefilterd. Uiteindelijk wordt het basismateriaal verwerkt tot gegevens die gebruikt worden voor het maken van maandelijkse arbeidsmarktcijfers. Dit hele stapsgewijze verwerkingsproces verloopt voor het grootste deel geautomatiseerd, binnen twee weken. Hoe gaat dat precies in z’n werk? Hoe verwerk je in zo’n korte tijd miljoenen records met een honderdtal kenmerken tot betrouwbare cijfers over de arbeidsmarkt?

Van miljoenen records naar betrouwbare arbeidsmarktinformatie

Bekijk hoe het CBS het ruwe basismateriaal uit de Polisadministratie gebruikt om in korte tijd betrouwbare cijfers over de arbeidsmarkt te publiceren.